fusies en overnames (M&A)

Fusies en overnames (Mergers & Acquisitions), ook wel kortweg M&A genoemd staat voor de combinatie bedrijfsfusies (mergers) en bedrijfsaankopen (acquisitions). Het aantal overnames van installatiebedrijven stijgt. We zien installateurs met een duidelijke Buy and Build strategie en Private Equity partijen die de installatiemarkt nationaal en internationaal interessant vinden. Mijn kennis en ervaring van de installatiemarkt is perfect toepasbaar voor en na de overname. Deze overnames zorgen voor beweging binnen de bedrijven.

Verkoopklaar maken van jouw organisatie

Je verkoopt jouw bedrijf makkelijker als het aantrekkelijk is voor een opvolger, investeerder of collega ondernemer. Onderzoek hoe aantrekkelijk jouw bedrijf is, staan er nog punten op de actielijst die rode vlaggen voor toekomstige kopers kunnen zijn? Signaleer of er aanpassingen nodig zijn in het management, de interne organisatie, de fiscale en juridische structuur en de financiële huishouding. Maak een overdrachtsplan met alle stappen voor de bedrijfsverkoop. Met mijn ervaring in stel ik een plan op om de pijplijn, orderintake, marge en kwaliteit van de projecten of contracten te verbeteren. Vanuit mijn netwerk werk ik hierbij samen met financieel specialisten om dit stappenplan ook juridisch en fiscaal compleet te maken. Desgewenst train of ondersteun ik de projectleiders of verkoopmedewerkers in klantvriendelijkheid en commercial excellence.

Due diligence bij overname

Een due diligence-onderzoek (DD) is een zo compleet mogelijk overzicht van alle cijfers, gegevens en data van een onderneming bij fusies en overnames, waardoor een helder beeld ontstaat van de huidige stand van zaken van een bedrijf. Ondernemers spreken ook wel van een boeken onderzoek. Dat wil niet zeggen dat de analyse enkel financieel van aard is. Er komen ook allerlei juridische en commerciële aspecten aan bod over de lopende (onderhouds) contracten bij opdrachtgevers, geaccepteerde voorwaarden, kwaliteit en volume van de pijplijn en de slagingskans van uitstaande offertes. Ook verschaffen na-calculatorische marges veel informatie over de geprognotiseerde rendementen van de uitstaande offertes in de pijplijn.
Mijn kennis van calculaties, kengetallen, inkoop, verkooptarieven, prestatie en preventieve contracten is waardevolle toevoeging om samen met finance, HR en legal het beeld compleet te maken en een gefundeerd advies uit te brengen.

Post-merger integration

Een mooie kreet voor het plan na de overname. Wat is het doel? Integratie met de kopende partij, optimalisatie van de processen en bedrijfsrendementen of eerst het stof laten neerdalen na de overname? Medewerkers het vertrouwen in de organisatie laten behouden en vertrouwen krijgen in het oude en nieuwe management. Dit plan dient helder te zijn voor de overname. Blijft de DGA en het aanwezige MT voor de komende periode in functie of stappen ze direct na verkoop contractueel uit.
Ik kan voor zowel voor de koper als verkoper op interim basis de overgangsperiode begeleiden tot een definitief MT is aangesteld. Mijn verbindende eigenschap en ervaring van de markt helpen daar vanzelfsprekend bij.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?